Revoluția energetică a sosit
– iată cum să faci parte din ea

Revoluția energetică a sosit
– iată cum să faci parte din ea

Revoluția industrială a durat 100 de ani. Revoluția digitală, două decenii. Următoarea revoluție globală, revoluția energetică, a început deja. Dar cât de corect și cât de repede se întâmplă este cea mai mare provocare a timpului nostru.

Sectorul energetic, dominat de combustibilii fosili, este responsabil pentru  73% din gazele cu efect de seră cauzate de om. O tranziție energetică spre o energie mai regenerabilă și mai eficientă este necesară urgent pentru a reduce emisiile care ne încălzesc rapid planeta.

Temperaturile globale sunt deja cu 1,2°C peste nivelurile preindustriale și provoacă schimbări de vreme mai frecvente și extreme. Aproape o mie de orașe se vor confrunta cu valuri de căldură severe și regulate în 30 de ani.

Vremea extremă legată de climă crește frecvența și severitatea inundațiilor devastatoare, secetelor și incendiilor de vegetație, ceea ce duce la strămutarea populației, pierderea mijloacelor de trai și a vieților.

Această transformare globală a energiei poate și trebuie să includă accesul universal la energie, care va deschide noi oportunități incredibile și va ajuta la eliminarea inegalităților profunde.

Este aproape de necrezut că 759 de milioane de oameni din lume încă nu au electricitate și nu au acces la toate oportunitățile pe care le aduce. Și este pur și simplu inacceptabil că 2,6 miliarde de oameni nu au combustibil curat și tehnologie pentru gătit, iluminat sau încălzit casele lor.

Energia curată are potențialul de a oferi acces universal la energie într-un mod care este sigur și stimulează dezvoltarea economică pentru toată lumea, de la inovații pentru gătit sustenabil și pompe de apă alimentate cu energie solară, până la noi modele de afaceri pentru electrificarea în afara rețelei și bateriile cu energie regenerabilă.

Aceasta permite accesul la servicii vitale, cum ar fi bandă largă la prețuri accesibile, sistemul nervos central al economiei moderne, crearea de noi oportunități de angajare, reducerea sărăciei și îmbunătățirea mijloacelor de trai.

Transformă vieți, în special în regiuni precum Africa sub-sahariană, unde jumătate din școlile gimnaziale și 60% din instituțiile de sănătate nu au energie electrică. Reduce numărul de aproape patru milioane de decese în fiecare an din cauza fumului toxic de la sobe sau focurile deschise.

Pe măsură ce guvernele încep să definească o cale de ieșire din criza COVID-19, trebuie să ne asigurăm că toate țările au șansa de a face parte dintr-o tranziție energetică ce pune lumea pe drumul cel bun pentru atingerea Obiectivelor de dezvoltare durabilă și atingerea țintelor Acordului de la Paris – îmbunătățirea semnificativă a bunăstării tuturor oamenilor și a planetei noastre.

Aceasta nu va fi o sarcină ușoară. Pentru a asigura o tranziție justă, trebuie să ajutăm comunitățile să se adapteze la o economie verde prin protecție socială și noi competențe, asigurându-ne că toți cei care au nevoie sunt echipați pentru a profita de cele 30 de milioane de noi locuri de muncă verzi așteptate până în 2030.

Națiunile Unite oferă, de asemenea, un nivel puternic de sprijin pentru a se asigura că țările în curs de dezvoltare joacă un rol pe deplin într-o redresare echitabilă și ecologică la nivel mondial.

Promisiunea Planului de Dezvoltare al Națiunilor Unite privind schimbările climatice sprijină 118 țări pentru a-și spori angajamentele în materie de climă. O parte majoră a acestui sprijin ajută țările să implementeze o tranziție justă către energie curată, regenerabilă, care va stimula economiile și va crea noi locuri de muncă și mijloace de trai.

Punctele de vârf ale tranziției energetice sunt deja aici. Costul surselor regenerabile continuă să scadă. Opinia publică care susține decarbonizarea continuă să crească. Instituțiile financiare și sectorul privat încep să renunțe la combustibilii fosili.

Iar o serie de hotărâri și decizii legale inovatoare în această lună marchează un punct de cotitură în consecințele financiare și juridice care așteaptă companiile de combustibili fosili și orice alte afaceri care nu acționează rapid pentru a-și asuma responsabilitatea pentru rolul lor în prevenirea unei catastrofe climatice.

Pentru a sprijini accelerarea impulsului pentru această tranziție, Secretarul General al Națiunilor Unite a convocat primul Dialog la nivel înalt privind energia din ultimii 40 de ani în septembrie 2021. Evenimentul de referință a oferit țărilor o scenă globală pentru a atrage noi investiții și a crea noi parteneriate pentru a conduce revoluția energetică.

În perioada premergătoare, Națiunile Unite solicită planuri cuantificabile din partea guvernelor, companiilor și organizațiilor pentru a promova energia durabilă pentru toți. Cunoscute sub numele de „Compacte energetice”, acestea pot fi planuri ale țărilor de a elimina treptat subvențiile pentru combustibilii fosili, planuri ale orașelor pentru a deveni mai ecologice sau planuri ale companiilor de decarbonizare.

Îndemnăm guvernele, întreprinderile și societatea civilă să fie în fruntea acestei revoluții energetice, angajându-se la un Compact Energetic. Împreună, putem construi o economie globală verde care să nu lase pe nimeni în urmă.

Articol publicat pe site-ul Națiunilor Unite.

 

Împingem limitele mai departe!

Împingem limitele
mai departe!

Lasă un răspuns